Stamboom familie Jonker-Stuifzand

Pieter Marinus Brouwer - (1880-1931)

Een bijzonder verhaal is het vertrek van Pieter Marinus Brouwer naar Amerika.

Hij is geboren op 21-mei 1880 als zoon van de reizende smid Hermanus Brouwer en Hendricka Koekenbakker. Zij woonden toen kort in Eindhoven. Daarna verhuisden ze al gauw naar Hellevoetsluis en daarna naar Den Helder. In december 1897 gaat Pieter vrijwillig bij het leger, hij wordt ingeschreven in Amersfoort. In een document van 1899 waar hij moet opkomen voor de loting voor militaire dienst (1 op de 100 werd ingeloot) woonde hij in Zutphen en diende bij de huzaren.  

Hij trouwt op 10 februari 1904 in Amersfoort met Antonia van der Geld. Hij was toen zonder beroep. 

Ze verhuizen daarna naar Amsterdam, waar Pieter gaat werken bij de HIJSM; de Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij. Hij loopt natuurlijk veel rond op het nieuwe Centraal station in Amsterdam wat in 1889 is voltooid.

Onbekend Centraal Station Amsterdam 1890 1905 Library of Congres 600x443

Het gezin woont relatief dicht bij het centrum. Pieter kan lopen naar zijn werk (Binnen Visscherstraat, Planciusstraat., de WIttenstraat em de van Boetzelaerstraat). Ze wonen vlakbij andere Amsterdamse voorouders, maar dat wisten ze toen nog niet.

PMBrouwer in Amsterdam

Van 1907 tot 1912 woont de familie in Utrecht aan de Abel Tasmanstraat 28bis waar Pieter bij de spoorwegen werkt. Best een leuke etage, een paar achterachterkleinkinderen wonen daar nu in de buurt en weten hoe veel mesen nu zoets zouden willen hebben. Maar voor een heel gezin is het denk ik wel klein.

Abel tasmanstraat 28bis

Na een paar jaar in Zeist verhuist het gezin in 1913 naar Den Haag en dan gebeurt er iets vreemds; hij neemt de benen en pakt de boot naar Amerika en laat een vrouw met twee kleine kinderen (van 7 en 8 jaar) achter. Waarom?

Jan Cees Wouters heeft veel speurwerk verricht naar het spoor van Pieter Marinus in de VS.

declaration of intention

De bovenstaande intentie verklaring die in september 1916 is opgesteld geeft aan dat hij getrouwd is met de russische/poolse Josephine dat hij op 16 juli 1912 arriveerde in Detroit via Halifax. Dit is zijn aanvraag voor het Amerikaanse staatsburgerschap. Volgens dit document werkt hij daar als machinist. De genoemde Joshephine is  Josefa Kaugenhoster met wie hij op 28 september 1914 is getrouwd. Ze woonden toen in Detroit, Wayne, Michigan. 

In april 1916 kregen ze een dochter, Mary. Ondertussen was hun achternaam Brauer geworden.

Van de volkstellingen van 1920 en 1930 heeft Jan Cees ook  gegevens ook gevonden, en daaruit bleek Josephine in 1930 niet meer in leven te zijn, ze is dus vrij jong overleden. Peter was toen 49 en Mary 14. Peter is op 30 september 1918 in dienst van het Amerikaanse leger was gegaan. In de lijst van 1919 kwam hij ook nog voor. Hij was gewoon soldaat, Private Brouwer.

Pieter Marinus zelf is ook vrij jong overleden op 16 april 1931 in Dearborn, Wayne, Michigan. Zijn Amerikaanse dochter Mary stond er op haar 15e dus ook alleen voor.

trouwakte Brouwer van der Geld

 

Mary trouwde met Walter Grudzien, die z'n naam later veranderde in December. Walter was dus ook van Poolse afkomst, net als Mary's moeder. Ze kregen twee zonen; Gary en Neil. Mary overleed in 2014 op 98 jarige leeftijd. Gary overleed in 1982. Hier is de herdenkingspagina van Mary

En Antonia van der Geld? Die is pas 13 jaar later officieel gescheiden in 26 januari 1927. Toen is het huwelijk door de rechtbank Utrecht officieel ontbonden. Een aantekening hiervan werd in de kantlijn van de huwelijksacte uit 1904 opgetekend. Twee jaar later trouwde Antonia weer - 46 jaar ondertussen - met Johannes van Keppel, die toen 65 was. En in hĂșn trouwacte van 19 december 1928 staat vermeld dat Antonia gescheiden is van Pieter Marinus Brouwer.

 

Raadselachtig is wat de aanleiding was om er zo maar vandoor te gaan.

  • Pieter werkte bij het spoor over het algemeen betekent dat wel baanzekerheid
  • in april 1912 verging de Titanic, misschien wel een reden om de boot te pakken
  • waarom verhuiste de familie naar Den Haag?
  • Wat het zijn droom om naar Amerika te gaan en wilde zijn vrouw niet mee?